Πράσινη ανάπτυξη

Προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα και τον κόσμο της εργασίας

Ακούγαμε για καλοπληρωμένες δουλειές, τον ψυκτικό από το Περιστέρι και τις μπουλντόζες στο Ελληνικό κι αναγνωρίσαμε, εγκαίρως, αυτά που κρύβονταν πίσω, από τον περιώνυμο οδοστρωτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ως πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αγωνιστήκαμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία και για μια ισχυρή οικονομία, βγάζοντας τη χώρα από τα Μνημόνια και αφήνοντας για πρώτη φορά γεμάτα αντί άδεια, δημόσια ταμεία.
Έτσι όταν ξέσπασε η πανδημία- ευτυχώς πριν προλάβει να κλείσει χρόνο η κυβέρνηση των «ημετέρων αρίστων» με τα πλαστά πτυχία- υπήρχαν δομές και χρήματα για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.

covid 19

Δυστυχώς, μετά την κακοδιαχείριση των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων, τις συνεχείς παλινωδίες και την ιδεοληψία των ιδιωτικοποιήσεων, σε συνδυασμό με το απροετοίμαστο άνοιγμα της οικονομίας το καλοκαίρι του 2020, προς άγραν ξένων τουριστών, είχαμε ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και την πραγματική οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν άσκησε ανεύθυνη αντιπολίτευση και δεν εξαντλήθηκε σε διχαστική ρητορική, καταθέτοντας- από την αρχή της δεξιάς διακυβέρνησης- συνεχώς προτάσεις και εμπεριστατωμένα προγράμματα, που έδειχναν τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ωστόσο, η επικοινωνιακή-κατά κύριο λόγο- διαχείριση, όλων των κρίσιμων για την ελληνική κοινωνία ζητημάτων, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν άφησε περιθώρια αναστροφής και η κακή πορεία που χαραζόταν από το δήθεν επιτελικό κράτος, έγινε χειρότερη από το φθινόπωρο του 2020, με αποτέλεσμα να φτάσει η χώρα μας να θρηνεί πάνω από 11.000 νεκρούς, με το υγειονομικό προσωπικό να ξεπερνά τα όρια αντοχής του, μαζί με όλους τους πολίτες.

Εμείς θέλουμε να αφήσουμε πίσω αυτές τις γκρίζες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας και να σταθούμε αρωγοί σε αυτούς που ονειρεύονται και θέλουν έναν καλύτερο κόσμο, πάνω στις στέρεες βάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης-για την επόμενη μέρα. Για την Ελλάδα της νέας Εποχής.

Σχέδιο Ελλάδα +

Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάσαμε το «Σχέδιο Ελλάδα +» το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες.

Πρώτος άξονας

Ο πρώτος θέτει ως λύδια λίθο τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, καθώς στόχος μας είναι η αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και η ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ, στην παραγωγική διαδικασία.

Δεύτερος άξονας

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο κινείται είναι η αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, επειδή καμία και κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω- όπως χαρακτηριστικά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας- και για το λόγο αυτό, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Τρίτος άξονας

Τρίτος άξονας που λειτουργεί και ως κριτήριο-στο σχέδιο που καταθέσαμε- είναι η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας.
Η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να κατευθυνθούν, όπως στο παρελθόν, σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές, αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.

Τέταρτος άξονας

Τέταρτος η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Επειδή, μόνο με ισχυρή ανάπτυξη της περιφέρειας μπορούμε να μειώσουμε τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Πέμπτος άξονας

Πέμπτος άξονας για μας είναι η δυναμική μετασχηματισμού.
Προκρίνουμε, δηλαδή, έργα και μεταρρυθμίσεις, που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς” στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πλήρες σχέδιο, που έρχεται να αντικαταστήσει τις ιδεοληψίες του χθες και τις συνταγές της καταστροφής. Ένα σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα του αύριο. Με όρους δικαιοσύνης, ευημερίας και προκοπής.
Ένα σχέδιο που δίνει προστιθέμενη αξία –για αυτό και το σύμβολο της πρόσθεσης- στην Ελλάδα και τον κόσμο της εργασίας.

Παρόμοια Άρθρα