Διατροφή

Πώς η πανδημία επηρέασε τις διατροφικές μας συνήθειες & πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις ασθένειες…

Ποιος από όλους εμάς περίμενε πριν από 1 ½ χρόνο όλα αυτά που συνέβησαν έως σήμερα και συνεχίζονται… Ένας ιός, που αν κάποιος έχει καλό ανοσοποιητικό τότε θα περάσει έτσι απλά, ίσως με λίγα ή όλα τα επακόλουθα συμπτώματα αλλά θα περάσει, εάν πάλι όχι, τότε καλό θα είναι πριν φτάσει κάποιος στο σημείο να κολλήσει να προνοήσει. Σε αυτό το σημείο, ως επιστήμονας και πρεσβευτής της υγείας του ανθρώπου θα προτείνω τον εμβολιασμό όλων· αλλά ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, καθώς και ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε και φυσικά η ψυχολογία μας.

Η πανδημία, ο εγκλεισμός, οι τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα, η παραπληροφόρηση και η στέρηση της ελευθερίας, οδήγησαν τους περισσότερους εκτός των άλλων και στην αυξημένη κατανάλωση τροφής καθώς και σε αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, αύξηση κυρίως σε κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων, φυσικό επακόλουθο αυτών ήταν η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και όλων των αλληλένδετων νοσημάτων, σωματικών και ψυχολογικών.

Κλεισμένοι μέσα στο σπίτι οι περισσότεροι που δεν είχαν μάθει να μένουν μέσα σε αυτό τόσες πολλές ώρες μαγείρευαν και παρασκεύαζαν εδέσματα κυρίως γλυκά τα οποία μετά κατανάλωναν. Οι επιπτώσεις αυτών… πολλοί έμαθαν να μαγειρεύουν αλλά τα ρούχα άρχιζαν να στενεύουν και μαζί τους τα πιθανά προβλήματα υγείας να επιδεινώνονται ή να προκύπτουν.

Πως όμως θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια στον ιό και γενικά στις ιώσεις;

Το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, συμπλήρωμα διατροφής, τρόφιμο ή τύπος δίαιτας που να μας προφυλάσσει, ώστε να μην «κολλήσουμε» τον covid ή οποιοδήποτε άλλο ιό.

Αν δεν προστατευτούμε- τριγυρνάμε άσκοπα, εκθέτοντας τον εαυτό μας και τους άλλους και δεν τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τότε θέτουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο ρίσκο.
Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας την «εισβολή» & την πιθανή λοίμωξη εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας. Η σωστή, επαρκής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και απαλλαγμένη από συνήθειες που καταπονούν την άμυνα μας (όπως η υπερκατανάλωση αλκοόλ & η έλλειψη ύπνου) έχουν ουσιαστικό ρόλο!

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες και τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό & θωρακίζουν τον οργανισμό μας περιλαμβάνουν:
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Βιταμίνη C, βιταμίνη E, β- σελήνιο, βιταμίνη D, κλπ. Καθημερινά 1 ποτ. φυσικό χυμό, Λαχανικά ωμά σε σαλάτες & στα φαγητά, Σνακ με φρούτα & ξηρούς καρπούς, Σκόρδο- κρεμμύδι και ωμό ελαιόλαδο, σωστή ενυδάτωση καθώς και κατανάλωση μελιού και Κρητικών βοτάνων/αφεψημάτων.

Αποφυγή/περιορισμός κατανάλωσης: αναψυκτικά, άσπρη ζάχαρη, αλκοόλ, επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμι, λουκάνικα, καπνιστά κλπ), πολύ λιπαρά τρόφιμα (π.χ. λουκάνικα, αρνί κλπ), τα τσιπς, γαριδάκια κλπ.

Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού (καλύτερα παραδοσιακό με πέτσα & προϊόντα π.χ.κεφίρ-αριάνι. Συνδυάστε τα με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης.
Ψάρι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο & ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι βιταμίνες C & D όπως και άλλα συστατικά της τροφής, προκειμένου να δράσουν με αυτόν τον ιδιαίτερο προστατευτικό τρόπο στο ανοσοποιητικό, όπως αναφέρεται σε έγκριτες μελέτες, πρέπει να ληφθούν σε υψηλές δόσεις και όχι στις δοσολογίες που μπορεί να αποδώσει μόνο η διατροφή μας, άρα συστήνονται και συμπληρωματικά.

Χ. Τελιοπούλου
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Καθηγήτρια Διαιτολογίας Κ.Δ.Β.Μ

Παρόμοια Άρθρα