Εσοθέατρο 2

Δραματοθεραπεία – Το ΕΣΩΘΕΑΤΡΟ και το σύστημα Στανισλάβσκι στο studio του Τάσου Προύσαλη

Η υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), δεν είναι απλά η απουσία νόσου, αλλά η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Έτσι, λοιπόν, είναι ταιριαστό σε ένα περιοδικό υγείας να μιλήσουμε για το θέατρο και τις αθέατες πτυχές της τέχνης του ηθοποιού.

Συνέντευξη στον Ζαχαρία Γεωργούση
Κύριε Προύσαλη, με την διπλή ιδιότητα σας -σκηνοθέτης, ηθοποιός- τι έχετε να πείτε στους αναγνώστες μας, που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της υγείας, σχετίζεται το θέατρο με την ιατρική και την θεραπεία;

ΑΠ: Στην αρχαία Ελλάδα ήταν απόλυτα συνυφασμένα καθώς δίπλα από ένα ασκληπιείο, το θεραπευτήριο της εποχής, υπήρχε πάντα ένα θέατρο, όπως για παράδειγμα στην Επίδαυρο. Η θεατρική παράσταση είχε ψυχαγωγική –με την αρχική έννοια του όρου- διάσταση και συνέβαλλε στην ψυχική και κοινωνική ευεξία των ανθρώπων μέσω της μέθεξης. Αλλά και στην σύγχρονη εποχή έχει αναγνωριστεί η θεραπευτική επίδραση του θεάτρου στον άνθρωπο με πολλαπλούς τρόπους. Ως ‘δραματοθεραπεία’ που αποτελεί ξεχωριστό θεραπευτικό κλάδο, ως θεατρικό παιχνίδι που έχει ορθώς εισαχθεί στα σχολεία, ως ‘καθαρτική’ κατά Αριστοτέλη επίδραση που βιώνουν οι θεατές μιας θεατρικής παράστασης, ενώ πλέον αρκετός κόσμος εγγράφεται σε δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια –όπως και στο δικό μας studio δραματικής τέχνης στο Εσωθέατρο- για να απολαύσει τα ευεργετήματα του θεάτρου όχι πια ως θεατής αλλά ως ‘υποκριτής’, μέσα από το πλάσιμο ενός ρόλου. Συνειδητοποιεί έτσι λίγο-λίγο τους ρόλους της ζωής του, ούτως ώστε τελικά να αντιληφθεί την ουσιαστική, πραγματική φύση του.

Μετά από τη μακρά πορεία σας ως ηθοποιός, κατεξοχήν κωμικός, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες -παλαιότερους και σύγχρονους- τα τελευταία χρόνια σας βρίσκουμε στο τιμόνι του Εσωθεάτρου ως καλλιτεχνικό διευθυντή και δάσκαλο υποκριτικής τέχνης. Πείτε μας δυο λόγια για το Εσωθέατρο, το έργο της ζωής σας;

ΑΠ: Το Εσωθέατρο ιδρύθηκε το 2004, οπότε οδεύει πλέον προς 20ετή λειτουργία. Μια λειτουργία που είναι διττή: από την μία, λειτουργεί ως θεατρική σκηνή, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται έργα του παγκόσμιου και ελληνικού ρεπερτορίου. Από την άλλη, στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί και studio δραματικής τέχνης, όπου προσέρχονται είτε πρόσωπα που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέατρο, είτε άνθρωποι που απλά θέλουν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και την αισθαντικότητά τους. Τον Οκτώβρη κάθε έτους ξεκινά ο νέος κύκλος μαθημάτων που φροντίζουμε να παρέχονται σε προσιτές τιμές.

esotheatro1 1

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύστημα που ακολουθείτε στο studio;

ΑΠ: Ναι, πρόκειται για το περίφημο σύστημα Στανισλάβσκι, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο για όποιον θέλει να σταθεί με επάρκεια και πειστικότητα πάνω στο σανίδι και να ‘υποκριθεί’ αληθινά! Διδάσκεται σε σημαντικές δραματικές σχολές σε όλο τον κόσμο κι έχει γαλουχήσει γενιές σπουδαίων ηθοποιών. Στο Εσωθέατρο έχουμε εντρυφήσει χρόνια σ’ αυτό το σύστημα, οπότε ο σπουδαστής μπορεί να διδαχθεί με έγκυρο τρόπο την θεωρία και την πράξη της τέχνης του ηθοποιού.

Ηθοποιός σημαίνει φως; Μήπως θάμπωσε λίγο αυτό το φως στις μέρες μας;

ΑΠ: Ηθοποιός θα έπρεπε να σημαίνει φως! Αυτό είναι το ζητούμενο!! Ο ηθοποιός ποιεί ήθος κι αυτό πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης κάθε ηθοποιού. «Η τέχνη είναι μεγάλη, δεν έχουμε δικαίωμα να την κατεβάσουμε στα επίπεδό μας», έλεγε ο Κάρολος Κουν. Στο Εσωθέατρο αυτές ακριβώς τις ιδέες προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου στους σπουδαστές μας επιδιώκοντας να γίνουν οι αυριανοί ηθοποιοί που θα στελεχώσουν τις διάφορες θεατρικές σκηνές. Άλλωστε, συχνά πρώην μαθητές μας συμμετέχουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους στις θεατρικές παραγωγές του Εσωθεάτρου και πραγματοποιούν συχνά σ’ αυτό το θεατρικό τους βάπτισμα.

Τι θα ανεβάσετε στο Εσωθέατρο φέτος;

ΑΠ: Αυτή την στιγμή με εξαιρετικούς συναδέλφους είμαστε στο στάδιο των προβών, δουλεύοντας σε ένα έργο του ελληνικής καταγωγής ρουμάνου Ίον Λούκα Καρατζιάλε με τίτλο: «Ο σκοτεινός κόσμος της Κυρίας Άνκα» που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με απροσδόκητο φινάλε. Κι επειδή όπως και όλα τα θέατρα, εκτός από χώροι πολιτισμού θέλουμε να είμαστε και χώροι ασφαλείς για την υγεία, τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα -ας είναι σίγουροι οι αναγνώστες σας που θα έρθουν στο Εσωθέατρο, στην οδό Ακταίου 3, στο όμορφο Θησείο στην Αθήνα.

Τ. Προύσαλης
Σκηνοθέτης – Ηθοποιός

Παρόμοια Άρθρα