Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

H Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εόρτασε το 2019 ογδόντα έτη αδιάκοπης εθνικής δραστηριότητος και δυναμικής παρουσίας στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Μακεδονίας. Η διαδρομή αυτή είναι ιδιαιτέρως καρποφόρα, διότι συνιστά αποτέλεσμα κοπιώδους και εμπνευσμένης προσπάθειας των εταίρων-μελών της με την προσφορά επιστημονικού και κοινωνικού έργου προς την πατρίδα μας.

Επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, προερχόμενα από τον πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο, ίδρυσαν την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το 1939 και από τότε λειτουργεί δίχως διακοπή. Οι ιδρυτές της ήταν διορατικοί άνθρωποι, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο στρατηγικός στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει η υπεράσπιση και ανάδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Το έργο της εταιρείας

Προς τούτο, η Εταιρεία προβαίνει στην έκδοση περιοδικών συγγραμμάτων, πρωτοτύπων μελετών και πραγματειών. Διαθέτει Βιβλιοθήκη, με περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, εφημερίδες, χάρτες καθώς και άλλο μη βιβλιακό υλικό, στην οποία λειτουργεί αναγνωστήριο. Διοργανώνει διαλέξεις, ομιλίες και Συνέδρια καθώς και κάθε είδους δραστηριότητα στα πλαίσια των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Σε αυτές τις πνευματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες έχουν λάβει μέρος πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.


Κεντρικός άξονας του έργου της Εταιρείας, είναι η υπεράσπιση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Μακεδονίας. Στα πλαίσια αυτά, έχει προβεί στην έκδοση σημαντικών βιβλίων και μελετών, όπως, Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία, Το Μακεδονικό στα Ξένα Αρχεία, Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι, Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία, Καστοριά. Καλλιτεχνικό Κέντρο Ζωγραφικής κατά την περίοδο των Παλαιολόγων (1300-1450), Κάποτε στη Μακεδονία… Ιστορία της Μακεδονίας για παιδιά, Η Μικρασιατική Εκστρατεία, Η Θεσσαλονίκη των Περιηγητών 1430-1930 και πολλά άλλα.

Η διοίκηση της εταιρίας


Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και την οικονομική της δραστηριότητα ελέγχει διαχειριστική επιτροπή. Τα όργανα αυτά εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση των εταίρων κάθε τρία χρόνια.

Οι σκοποί τις εταιρείας


Κύριοι σκοποί της Εταιρείας είναι η καλλιέργεια και η γνωστοποίηση των πολιτιστικών αξιών του ελληνικού πνεύματος στη Μακεδονία. Για τον λόγο αυτό εκδίδονται σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, βιβλία, πραγματείες και περιοδικά. Δια του επιστημονικού δυναμικού της, συλλέγει υλικό και πληροφορεί αρμοδίως την εκάστοτε κυβέρνηση για ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και σχετίζονται με την Μακεδονία. Αναλόγως έπραξε την περίοδο της συνάψεως της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018.


Μέσω της ιδρύσεως του Δικτύου Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων (ΔΕΟΜ) ως αναπόσπαστου Τμήματός της και με την υποστήριξη των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, έχει ενισχύσει αποφασιστικά την επικοινωνία της με τους απανταχού της γης ομογενείς Μακεδόνες και Φιλέλληνες.


Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στεγάζεται σε ένα εκ των πλέον εμβληματικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης, το οποίο θεμελιώθηκε το 1949. Ακολούθησε η κατασκευή δυο ακόμη κτιρίων όπου στεγάζονται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το κινηματοθέατρο και η Πινακοθήκη της.


Κατά τα πρόσφατα χρόνια η Εταιρεία μέσα από την επιστημονική της δραστηριότητα ανέδειξε την προσφορά των Μακεδονομάχων αγωνιστών και την ουσιαστική προσφορά των μοναχών του Αγίου Όρους κατά τους εθνικούς αγώνες που διεξήχθησαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνος.


Τα τελευταία δύο χρόνια, και παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία Covid-19, η Εταιρεία τίμησε την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 υλοποιώντας, με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Επιστημονική Ημερίδα, Διαδικτυακή Έκθεση εικονικής περιήγησης στην Πινακοθήκης της και διάφορες άλλες διαδικτυακές δράσεις.

Dr Καρνούτσος Κωνσταντίνος
DipDs PhD in ENT MD

Εταίρος-Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Παρόμοια Άρθρα