Κατάθληψη

Το ξύπνημα μόλις μία ώρα νωρίτερα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης με διψήφια ψηφία, σύμφωνα με μελέτη

Το να ξυπνήσετε μόλις μία ώρα νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης ενός ατόμου κατά 23%, προτείνει μια νέα γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 26 Μαΐου στο περιοδικό JAMA Psychiatry .

Η έρευνα του πανεπιστημίου

Η μελέτη 840.000 ανθρώπων, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ και του Ευρύτερου Ινστιτούτου του MIT και του Χάρβαρντ, αντιπροσωπεύει μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία, ότι ο χρονοτύπος – η τάση ενός ατόμου να κοιμάται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή – επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

“Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου ύπνου και της διάθεσης, αλλά μια ερώτηση που συχνά ακούμε από τους κλινικούς ιατρούς είναι: Πόσο νωρίτερα χρειαζόμαστε να μετατοπίσουμε τους ανθρώπους για να δούμε ένα όφελος;” είπε ο ανώτερος συγγραφέας Celine Vetter, επίκουρος καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο CU Boulder. «Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μία ώρα νωρίτερα ο χρόνος ύπνου σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης».

Για να αποκτήσετε μια σαφέστερη αίσθηση για το εάν η αλλαγή του χρόνου ύπνου νωρίτερα είναι πραγματικά προστατευτική και πόση αλλαγή απαιτείται, ο κύριος συγγραφέας Iyas Daghlas, MD, στράφηκε σε δεδομένα από την εταιρεία δοκιμών DNA 23 και Me και τη βιοϊατρική βάση δεδομένων UK Biobank. Στη συνέχεια, ο Ντάγκλας χρησιμοποίησε μια μέθοδο που ονομάζεται “τυχαιοποίηση Μεντελιανών” που αξιοποιεί γενετικούς συσχετισμούς για να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση της αιτίας και του αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η καταληξη, υποδηλώνει ότι κάποιος που συνήθως κοιμάται, στις 1 π.μ. και ξυπναει στις 7π.μ (6 ωρες υπνου)εάν πηγαίνει στο κρεβάτι τα μεσάνυχτα αντ ‘αυτού και ξυπναει στις 6π.μ(6 ωρες υπνου,παλι), θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 23%. αν κοιμηθεί στις 11 μ.μ και ξυπναει στις 5π.μ(6 ωρες υπνου παλι), θα μπορούσε να το μειώσει κατά περίπου 40%.
«Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει σχεδιαστεί για πρωινούς ανθρώπους, και το βράδυ οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση κακής ευθυγράμμισης με αυτό το κοινωνικό ρολόι», δήλωσε ο Ντάγκλας.

«Κρατήστε τις μέρες σας φωτεινές και τις νύχτες σας σκοτεινές». “Πάρτε τον πρωινό σας καφέ στη βεράντα. Περπατήστε ή οδηγήστε το ποδήλατό σας για να δουλέψετε αν μπορείτε, και μειώστε τα ηλεκτρονικά το βράδυ.”

Πηγή: sciencedaily.com

Παρόμοια Άρθρα