Κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή. Ήγγικεν η ώρα: Γαία πυρί μιχθήτω

O πλανήτης μας μιλάει και εμείς τον ακούμε. Δεν μας προειδοποιεί μας ενημερώνει πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Τα σημάδια τα αγνοούσαμε πολλά χρόνια πριν, όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και πλέον τα βιώνουμε σε διαφορετικές εκφάνσεις. Πλημμύρες και πυρκαγιές όλο και πιο πολύ διαφοροποιημένες στη συχνότητα και το μέγεθός τους καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Πιο πρόσφατες οι περιπτώσεις από τις δύο ακτές του Ειρηνικού (πυρκαγιές στη Καλιφόρνια, καύσωνας στη Σιβηρία) μέχρι το «το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης» (πυρκαγιές στην Ελλάδα, στη Σικελία και στη Τουρκία, μετεωρολογικά τσουνάμι στη Μεσόγειο) αλλά και την ίδια τη Γηραιά Ήπειρο (φονικές πλημμύρες σε Γερμανία , Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία και Αυστρία).

Ελλάδα και Ιταλία πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της κλιματικής αλλαγής καθώς σχεδόν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν σωρευτικά και στις δυο μεσογειακές χώρες, με τη συνδρομή ενός καταστροφικού συνδιασμού καύσωνα και αδυναμίας αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας, κατάσβεσης των εστιών και περιορισμού των μετώπων της από τη μεριά των κρατικών δομών. Ένας φαύλος κύκλος με αρχή, μέση αλλά χωρίς τέλος. Τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή με απότοκο την αλλαγή πορείας ολόκληρων ζωών, την κοινωνική απορρύθμιση, τον κοινωνικό αφανισμό. Το κυριότερο βέβαια είναι η απουσία της όποιας ελπίδας καθώς η πλήρης οικολογική αποκατάσταση στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαρκέσει σχεδόν μισό αιώνα καταδικάζοντας έτσι τους ανθρώπους να ζουν μέσα από φωτογραφίες (αν δεν έχουν γίνει στάχτη), ψάχνοντας τα όμορφα ηλιοβασιλέματα στους διαδρόμους του μυαλού τους.

Σταχυολογώντας τα γεγονότα της τελευταίας δεκαπενταετίας ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα: 2007: Πελοπόννησος, 2017: Πλημμύρες στη Δυτική Αττική (Μάνδρα), 2018: Πυρκαγιές στην Αττική (Μάτι), 2020: Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, 2021:Νότια Ελλάδα (Εύβοια, Αττική).. και έπεται συνέχεια.

Τις αιτίες ας τις αναζητήσουμε πρώτα σε εμάς στους πολίτες, στην αντιοικολογική συμπεριφορά μας, τις παράνομες δομήσεις και τις δασικές καταπατήσεις καθώς και στην Πολιτεία για τις εκάστοτε “τυχαίες” παραλείψεις ή νομικά κενά προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν την εκλογική τους πελατεία καθώς και για την έλλειψη ορθού σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών.

Ας αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον πλανήτη μας έστω και την ύστατη ώρα και αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας στη προκειμένη περίπτωση, ας λάβουμε μέτρα πρόληψης και ουσιαστικής πολιτικής προστασίας.

Ας φροντίσουμε την καθημερινότητά μας να την οικολογικές συμπεριφορές όχι τόσο για εμάς αλλά για τα παιδιά μας.. για τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμόζουμε τις ζωές μας στις απαιτήσεις του πλανήτη αυτή τη φορά, αφού εμείς καταχραστήκαμε τη φιλοξενία του τόσους αιώνες.

Π. Βογιατζής
Πολιτικός Μηχανικός MSc, PhDc
Υπ.Διδάκτωρ Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ
Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος

Παρόμοια Άρθρα