NEWS LETTER

Ευρεση

Πρώτες βοήθειες

seminarioprwtesboh8eies

Διαφορες Φωτογραφιες

Ακολουθήστε μας στο:

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

NhsiwthsΑθανάσιος Σ. Νησιώτης

Δ/ντης Χειρουργός

Γενικός Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Μέλος του ανωτάτου Πειθαρχικού των γιατρών

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Μια στις εννέα γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής της θα εμφανίσει καρκίνο στο μαστό.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου στο μαστό και 1800 θανάτους. Στην Αμερική κάθε χρόνο καταγράφονται 200.000 νέα περιστατικά και 45.000 θάνατοι.

Στον άνδρα ο καρκίνος του μαστού είναι ιδιαίτερα σπάνια νόσος μόλις το 0,5-0,7%.

Οι γυναίκες οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού είναι οι γυναίκες :

 • με πρώιμη εμμηνοαρχή
 • με καθυστερημένη εμμηνόπαυση
 • με παχυσαρκία-δίχως άσκηση
 • με χρήση αλκοόλ
 • με εγκυμοσύνη μετά τα 35
 • με ακτινοβολία στο παρελθόν
 • με μεγάλη ηλικία
 • με γονιδιακές διαταραχές
 • με συγγενείς Α΄ βαθμού με καρκίνο μαστού

Τα συμπτώματα της νόσου δυστυχώς δεν γίνονται αντιληπτά από την ασθενή. Το συνηθέστερο σύμπτωμα σε ποσοστό 72-74% είναι ανώδυνο ογκίδιο του μαστού.

Σπανιότερα μπορεί να εμφανισθεί

 • άλγος μαστού
 • εισολκή θηλής
 • εισολκή δέρματος
 • αιμορραγία από τη θηλή
 • έλκος του δέρματος

Το ογκίδιο του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί με την μαστογραφία. Για τους λόγους αυτούς η διάγνωση του Κ. Μ. βασίζεται στην πρόληψη. Με την πρόληψη η διάγνωση γίνεται σε αρχικά στάδια και η θεραπεία είναι ευκολότερη, η επιβίωση μεγαλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις πλήρη ίαση.

Η πρόληψη στηρίζεται σε τρεις άξονες:

A. Μαστογραφία: κάθε γυναίκα μετά τα 40 θα πρέπει να κάνει μια φορά το χρόνο μία μαστογραφία. Εξέταση εύκολη ανώδυνη και αποκαλυπτική. Κάποιες φορές η μαστογραφία θα πρέπει να συμπληρωθεί από υπερηχογράφημα- μαγνητική.

B. Αυτοεξέταση: κάθε γυναίκα θα πρέπει μία φορά το μήνα να εξετάζει μόνη της τους μαστούς της, με το δεξί χέρι τον αριστερό μαστό και με το αριστερό χέρι τον δεξιό. Οι κινήσεις των δακτύλων κατά την ψηλάφηση των μαστών γίνονται κυκλικά ή πάνω – κάτω. Για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρήση η ψηλάφηση πρέπει να γίνεται 4-5 μέρες μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως ώστε να είναι μαλακοί οι μαστοί. Για τις γυναίκες που δεν έχουν περίοδο καθορίζεται μια Κυριακή του μήνα η πρώτη ή η τελευταία για να γίνεται η εξέταση ανελλιπώς. Τα χέρια της γυναίκας είναι περισσότερο ευαίσθητα από του γιατρού και δύνανται να ψηλαφήσουν ογκίδια μικρότερα του 1 εκ. όπως με διάμετρο 0,9 και 0,8 εκ.

C. Εξέταση από χειρουργό κάθε εξάμηνο.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας λίγες είναι οι γυναίκες που ακολουθούν τους κανόνες της πρόληψης.

Η θεραπεία του Κ.Μ. σήμερα είναι λιγότερο ακρωτηριαστική απ' ότι στο παρελθόν. Οι μεγάλες εγχειρήσεις με αφαίρεση ολοκλήρου του μαστού και των μυών της περιοχής σήμερα αποτελούν παρελθόν. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που αφαιρείται ο μαστός. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφαιρείται το κομμάτι του μαστού που περιέχει τον όγκο και λίγοι λεμφαδένες από την μασχάλη.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία είναι εύκολη για τον ασθενή διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες.

Μια συνεδρία κάθε ημέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής- σύνολο συνεδριών 30.

Άλλη θεραπεία η οποία μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά της χειρουργικής είναι η ορμονοθεραπεία. Είναι η πλέον εύκολη θεραπεία για την ασθενή καθόσον λαμβάνει ένα χάπι την ημέρα για πέντε χρόνια.

Τέλος ορισμένες ασθενείς μετά το χειρουργείο θα πρέπει να λάβουν χημειοθεραπεία- στοχευμένη θεραπεία.

Η χημειοθεραπεία διαρκεί περίπου 4-5 μήνες, 8 σχήματα ανά είκοσι ημέρες μπορεί όμως να διαρκέσει και περισσότερο ανάλογα με την ιστολογική εικόνα του Κ.Μ.

Πολλές από αυτές τις θεραπείες θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι γυναίκες παρακολουθούσαν τα προγράμματα πρόληψης.

Για τον μαστό πρόληψη ₌ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ μετά τα 40

 
NEA YGEIAS